• Remco Zwart

Column Hanke Prijs: de 'oh-wat-ben-ik-zielig-bubble'

HIPPOLYTUSHOEF Op deze plek geeft gewichtsconsulent Hanke Prijs elke week haar visie op gezond leven: eten, bewegen, afvallen.

Mist, wolken, kou, het lijkt wel weer herfst. Vet stom. Want vorige week scheen de zon nog, zat ik een kwartiertje in de zon, beetje vitamine D op te slurpen. Maar nu is iedereen stom. Ik ben stom, de tegenligger op de fiets is stom, de man in de auto die absoluut niet aan de kant wil is stom, het stel op de fiets dat wel geniet van het weer is stom. Iedereen is stom!
Fuck it. Ik ga gewoon iets lekkers pakken. Heb ik verdiend. Want de wereld is stom. En ik heb niks gezonds in huis. Dusssss.

ZWELGEN Mijn hand graait eerst een plak kaas uit de koelkast. Lekker. Maar niet genoeg om het ongenoegen in mijn binnenste te kalmeren. Ik moet meer. Trek alle kastjes open. Ga zelfs naar het 'geheime' plekje waar mijn lief zijn guilty pleasures 'verstopt'. Normaal ben ik daar prima tegen bestand, maar niet als ik zielig ben. Ik zwelg in zelfmedelijden.

DUIVEL IN JE OOR Herken je hem? Die duivel? Die in je oor fluistert dat het helemaal niet zo erg is, dat je dat pak koekjes opeet. Of die zak drop. Dat is emotie-eten. En dat kun je stoppen. Want de wereld is niet stom en je hebt echt wel iets in huis dat gezond is. Je moet alleen even kijken. Uit je 'oh-wat-ben-ik-zielig-bubble' stappen.
Even later spreek ik mezelf vermanend toe. 'Schiet op Hank, dit is echt sneu. Dit wil je helemaal niet.' 'Ja maar, ik heb van de week toch ook al veel te veel drop en chocola gegeten. Wat maakt het nu nog uit?' Die duivel weer in mijn oor.

SCHOP ONDER MIJN KONT En dan verzet ik mijn zinnen. Ik grijp de riem van mijn hondje en ga de deur uit. Of het nu mistig en een hele saaie wereld is of niet. Een schop onder mijn kont heb ik nodig. Want emotie-eten, daar kun je best wat tegen doen. Je moet alleen even je ogen openen. Kijken hoeveel slechter anderen het hebben op deze wereld. Een vrolijk muziekje opzetten, van omgeving veranderen, relativeren en uit die ellendige zelfmedelijden-modus stappen. Kijk naar wat je wél hebt!

Count your blessings, heb jezelf een beetje meer lief en je zult zien dat het leven (soms) best heel leuk is. En je lijf het waard is er goed voor te zorgen. Oh, en duik even in de vriezer, ligt vast nog iets wat best gezond is. En anders is de super meestal wel tot een uur of acht open.

Hanke Prijs, gewichtsconsulent

i www.hankeprijs.nl