• Jennifer Hofmeijer op locatie, met de eerste bewoners van het nieuwe Polder Hofje.

    Marc Moussault

Bouw Polder Hofje van start in de Spoorbuurt

ANNA PAULOWNA Het is zover. De bouw van Het Polder Hofje start de komende weken. Bouwbedrijf J.G. Appelman is vertrokken naar Kruiswijk, waardoor er ruimte is voor de 20 geplande seniorenwoningen. De toekomstige bewoners kijken reikhalzend uit naar hun nieuwe huizen. Binnen 9 maanden zal een prachtig hofje worden gerealiseerd in de Spoorbuurt. "Het wonen in een hofje biedt veel voordelen," zegt initiatiefneemster Jennifer Hofmeijer. "Een gemeenschap geeft een gevoel van veiligheid en saamhorigheid. Een beetje terug naar de tijd van toen, maar met de moderne mogelijkheden van vandaag." Met het oog op de vergrijzing, speelt Jennifer Hofmeijer in op de vraag naar toekomstbestendige woningen. De Spoorbuurt is een prachtige locatie, anderhalve kilometer van de winkels en direct bij het openbaar vervoer. Wonen zonder zorgen, met zorg omgeven!

Jennifer Hofmeijer is opgegroeid in de Polder en keerde daar, na 13 jaar leren en werken in de Randstad, weer terug. Haar affiniteit met ouderen is tijdens jaren werken in de zorg gegroeid. Ze was er zeker van dat het anders kon. In 2011 opende zij de deuren van de Polder Résidence aan de Stoomweg te Breezand. Een kleine wereld, waarin kwetsbare mensen geen stempel krijgen, waar de ziekte op zich naar de achtergrond wordt gebracht. Waar geluk, geborgenheid en delen normaal is. In 2015 begon Jennifer verder te dromen. Op macroniveau valt er niet veel te veranderen: "De politiek denkt met een korte-termijnvisie en de overheid maakt onbegrijpelijke keuzes omtrent het ouderenbeleid." Maar op microniveau weet ze wél hoe zij verandering kan brengen. Het Polder Hofje…

SNELLER CONTACT Er zijn veel hofjes in Nederland. Jennifer: "De architectuur van een hofje zorgt ervoor dat er een sociale woonvorm ontstaat. Iedereen heeft de voordeur aan het centrale pleintje, zodat er sneller contact ontstaat. Met de mogelijkheden van innovatieve domotica van deze tijd wordt de veiligheid vergroot."

De ruime woningen van minimaal 100 m2 oppervlakte hebben twee lagen; een begane grond en een eerste verdieping: "Mensen worden ouder, maar vaak blijft de geest jong. Mensen houden van ruimte, van een leefomgeving waar ze iemand kunnen ontvangen. Dus toch groter, maar wel op een manier dat het toekomstbestendig is. Want hoe jong van geest wij ook blijven, lichamelijke ongemakken komen vaak met de jaren. Voor senioren die moeizaam de trap op en af kunnen, zit er in iedere woning - buiten de gewone trap - een gebruiksvriendelijke lift. Maar een toekomstbestendig huis is niet alleen een huis met een lift en rolstoelvriendelijk sanitair; het houdt veel meer in. Het regelen van zorg wanneer dat nodig is, een ingewikkelde casus. Thuiszorg, huisartsen, zorgverzekering, wijkverpleegkundige, gemeentelijk Wmo-zorgloket, zorgverzekeringswet; de burger ziet door de bomen het bos niet meer. Wat een luxe is het dan, dat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Zorg wordt geregeld. Daarom biedt het Polder Hofje niet alleen comfort van wonen, maar geeft ondersteuning waar nodig." Iedere woning heeft een eigen parkeerplaats, buiten het hofje. Deze is beveiligd met camera's. Voor de fietsen, e-bikes en boosters is er een collectieve bergruimte. Ook deze wordt beveiligd met camera's en is alleen toegankelijk voor de bewoners.

VOOR WIE? Wanneer praat je over senioren? Wanneer wil je in het Polder Hofje wonen? "Dit is een vraag die ieder zelf moet beantwoorden. Het Polder Hofje is geen bejaardenhuis, waar men 'samen koffie moet drinken'. Het hofje is voor senioren, die rekening houden met het ouder worden. Verder kan het heel belangrijk zijn voor partners, dat ze de zaken rondom elkaar goed hebben geregeld. Wat nu als er één wegvalt? Hoe ziet zijn of haar sociale netwerk eruit? Hoe is het om alleen te zijn? Hoe fijn is het dan, als je weet dat je partner niet alleen achter blijft, maar in een gemeenschap wordt opgenomen." Kortom: fijn je oude dag in, weten wie je buren zijn. Wonen zonder zorgen, met zorg omgeven.

INFORMATIEAVOND Woensdag 11 april, aanvang 19.00 uur, is er een informatieavond in de Eeterij Drinkerij Polderij, Molenvaart 253 Anna Paulowna. Verder is info te vinden op www.polderhofje.nl.