• Trees de Backer besloot te verhuizen en heeft daar geen spijt van.

Blij met nieuwe woning

[WIERINGERWAARD] Door het verdwijnen van de zorgfunctie in woonzorgcentrum Molenweid in Wieringerwaard, werden de bewoners van de aanleunwoningen voor de keuze gesteld: blijven of verhuizen? Op de foto Trees de Backer. Zij besloot te verhuizen en heeft daar geen spijt van: "Ik ben zó blij met mijn nieuwe woning!"

Sommige bewoners kozen destijds bewust voor een aanleunwoning bij Molenweid omdat ze daar, mocht het nodig zijn, zorg bij de hand hadden. Toen Woonzorggroep Samen besloot het zorgcentrum te verplaatsen naar een nieuwe locatie in Anna Paulowna, verdween die zorgfunctie. Wooncompagnie bood de bewoners van de aanleunwoningen om die reden de mogelijkheid te verhuizen naar een beter passende woning of op de oude stek te blijven.

Het echtpaar Annie (79) en Dick (83) Schook besloot te blijven: "We hebben het hier naar onze zin, voelen ons goed, dus waarom zouden we vertrekken?", zegt Dick. "We hebben hier veertig jaar een schildersbedrijf gehad, onze zoons wonen in het dorp en we kennen veel mensen. Ook zit ik nog steeds in verschillende besturen. We zijn betrokken bij dit dorp en nog steeds blij met onze woning."

"We zijn hier gaan wonen omdat we, als het nodig zou zijn, alle mogelijke zorg konden krijgen," zegt Annie. "Dat het woonzorgcentrum is verdwenen, vinden we jammer, maar zeker geen reden om deze mooie stek te verlaten."

Trees de Backer (88) maakte een andere keuze. Zij wilde dolgraag verhuizen naar een woning in een levendige omgeving. Toen ze een benedenwoning kreeg toegewezen in het centrum van Schagen, was ze meteen enthousiast: "Je woont hier heel rustig en toch midden in Schagen. Ik voel me al helemaal thuis en hoef hier nooit meer weg."

Molenweid biedt nu tijdelijke huisvesting aan bewoners van zorgcentrum Lelypark in Wieringerwerf, dat wordt verbouwd.