• De kampioenen, van links af: John, Piet, Nic en Hans.

    Manon Wiggers

Biljartkampioenen naar NK

Manon Wiggers

WINKEL De mannen pakten de keu voor het eerst op in hun tienerjaren en zijn nu trots op het feit dat ze gewestkampioen zijn geworden en mee mogen doen aan het Nederlands kampioenschap biljarten. Met de spelvorm Driebanden hopen zij hun tegenstanders in het weekend van 22, 23 en 24 juni te verslaan. "Het feit dat we er aan mee mogen doen, vinden we al een mooie prestatie", zegt Nic Burger, een van de teamleden enthousiast. De kampioenschappen vinden plaats in Sportcomplex Merwestein te Nieuwegein, waar in drie dagen tijd wordt gestreden om titels in verschillende klassen.

CLUBAVONDEN Nic Burger, Piet Boot, John Oudhuis en Hans Barrevoets nemen het in teamverband op tegen hun tegenstanders. Het samen spelen heeft toch echt hun voorkeur. "Tijdens de clubavonden spelen we vaak drie tegen drie en iedereen speelt dan twee partijen. In totaal komt dat dus neer op zes partijen op een avond", legt John uit. "Het leuke is dat als één iemand verliest, dat je dan alsnog kan winnen", lacht Nic.

ROODE EENHOORN Het team is ooit begonnen bij De Roode Eenhoorn en speelt dan ook onder de naam D.R.E. Toen het café dichtging, zijn de mannen boven het museum Oude Tijden Herleven in Winkel verder gegaan. Hier hebben zij een mooie ruimte in kunnen richten tot hun eigen biljartcafé.

Tijdens de clubavonden, die één keer per week plaatsvinden, spelen de mannen een andere spelsoort dan Driebanden. "Echt oefenen voor het Nederlands kampioenschap doen we dus niet", vertelt John. "Ja", beaamt Hans, "we oefenen veel te weinig."

DRIEBANDEN Driebanden is een spelvorm van carambolebiljart, waarbij de regel geldt dat de speelbal minimaal drie keer een van de randen van de tafel moet hebben geraakt, voordat de tweede aanspeelbal geraakt mag worden. Tijdens wedstrijden wordt gespeeld om wie als eerste vijftig, vroeger zestig, caramboles maakt. Gedurende de wedstrijd is vaak ruimte voor een kleine pauze. "Een gemiddelde partij duurt ongeveer een uur, maar dat is nog wel eens afhankelijk van hoe lang de tegenpartij over een beurt doet. Er zijn wel eens spelers die lang kijken en zoeken", vertelt John, terwijl Piet lacht: "Gelukkig heeft ons team daar geen last van".

TACTISCH DENKEN Om de spelvorm Driebanden goed te kunnen spelen, moet je tactisch denken en dat maakt het volgens John juist zo leuk. "Ik ben altijd op zoek naar patronen." "Je kan er goed je fantasie in kwijt", vult Nic aan. Ook gaat het Driebanden volgens hem wat smeuïger dan bij andere spelvormen. Zo is er vaak ruimte voor een praatje of grapje tussendoor.

TITEL EN EER Het is voor het eerst dat het team zo hoog geëindigd is met Driebanden. Met de spelvorm Libre heeft een aantal teamleden twaalf jaar geleden al eens op het Nederlands kampioenschap gespeeld.

"Ons doel is zo ver mogelijk komen", vertelt Piet. Voor een fysieke prijs doet het team niet mee. "We strijden voor de titel en de eer", zegt John, terwijl de andere leden bevestigend knikken.