• Uitleg van een bijenkast. (Foto: Ben van Kuringen)

    Foto: Ben van Kuringen

Bijenhouden is omgaan met de natuur

Dave Hagenstein

HIPPOLYTUSHOEF – Bijen spelen een belangrijke rol in natuurlijke processen. De nectar wordt van de bloemen door de bijen naar het bijenvolk gebracht dat daar economisch mee omspringt, maar ook nemen ze de bestuiving in de flora voor hun rekening. Marga Lont uit Hippolytushoef en Renée van Diessen uit Julianadorp vertellen op enthousiaste wijze over deze boeiende wereld. En over de kennismakingscursus, op 12 en 19 maart om 19.30 uur in de Helderse Vallei. Een basiscursus start in april.

KENNISMAKING "Ik was zes toen ik bij ons in het dorp een boerin tegenkwam die bijen hield. Een van haar medewerkers heeft toen een bijenkast in onze tuin gezet en ik werd nieuwsgierig. Dus ben ik een cursus bijenteelt gaan volgen", licht Marga Lont haar keuze toe om imker te worden.

Renée van Diessen is op een andere manier in aanraking gekomen met bijen. "Mijn zoon mocht op school een bijenkast openmaken en datzelfde jaar stond er een kastje in onze tuin. Hij heeft twee jaar voor die bijen gezorgd en daarna had hij er geen zin meer in. Die bijen eruit of moeder aan het imkeren, dat was de keus."

WISSELWERKING Wie nu denkt dat hij direct na het volgen van de kennismakingscursus imker moet worden, heeft het mis. "Je kunt ook eerst eens proberen de bijenwereld en de wisselwerking tussen planten- en dierenwereld beter te leren begrijpen," legt Renée van Diessen uit. "Een imker is een ambachtsman of -vrouw. Daar komt heel wat bij kijken. Dat leer je niet van de ene op de andere dag".

Marga: "Het is interessant om iets te leren over het reilen en zeilen in de bijenvolkeren. Het is een verkenning, kennis opdoen en verdieping." Renée vult aan: "Maar de imkers van nu komen op een bepaalde leeftijd, ze vallen weg en er moet van onderaf nieuwe aanvoer plaatsvinden. De jonge imkers moeten het uiteindelijk overnemen."

De imker doelt op het belang van de bij voor ons voedsel. Bestuiving door insecten is namelijk noodzakelijk voor meer dan 75 procent van de voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat we fruit en groenten kunnen consumeren. En minder voor de hand liggend: ook koffie, zonnebloemolie en mosterd zijn verleden tijd als de bij wegvalt. Een aantal jaar geleden werd wereldwijd de noodklok geluid door het oprukken van de Varroa-mijt, een parasiet die levensbedreigend voor de bij is. Nu gaat het weer beter met de bij.

CURSUS En dus zijn er imkers nodig. Daarvoor is de cursus. Marga Lont: "We hebben een theoretisch en een praktisch gedeelte. Dan gaan we in de kast naar het volk kijken. Het is zo mooi als je bijen met elkaar bezig ziet. De manier waarop ze samenwerken en als je ziet hoe de 'lijnen' in een volk lopen." Renée van Diessen: "Bijen weten precies welke taken ze moeten uitvoeren. Dat is genetisch bepaald."

AANMELDEN Wie interesse heeft in de bijencursus kan zich aanmelden via malont@quicknet.nl of 06-13204193. De twee avonden zijn in de Helderse Vallei, Jan Verfailleweg 9 en beginnen om 19.30 uur. Kosten 25 euro.

Wie alvast meer wil weten over het houden van bijen (hoe kom je aan een bijenvolk, wat heb je nodig als beginnend imker en wat kost het aan tijd en geld?) kan een kijkje nemen in de brochure 'Hoe wordt je imker?', te vinden op de website www.bijenhouders.nl.