• De Belbus voorziet in een groeiende behoefte in Hollands Kroon.

    Pim Haring

Belbus-chauffeur aan het woord

"Dit werk verveelt nooit"

HOLLANDS KROON De Belbus Noordkop is begonnen in 2012, rijdt nu ruim zes jaar en voorziet duidelijk in een groeiende behoefte om mensen die niet over eigen vervoer beschikken van deur tot deur te vervoeren. Mensen die hun familie, vrienden en kennissen niet elke keer wéér willen belasten met hun vervoerprobleem. Voor deze belangrijke voorziening zijn vrijwillige chauffeurs nodig. Ab Knipper uit Winkel rijdt zelf met veel plezier op de Belbus en doet een oproep:

VERENIGING "De Belbus is een vereniging en je moet er lid van zijn als je vervoerd wilt worden. Ook moet je inwoner zijn van de gemeente Hollands Kroon. Het lidmaatschap kost 15 euro per jaar en verder betaal je 0,80 cent per 3 kilometer. De betaling wordt digitaal geregeld, dus je hoeft niet af te rekenen bij de chauffeur. Minimaal 24 uur van te voren dien je je verzoek tot vervoer in per telefoon of via het internet.

CHAUFFEURS "Het hele spul draait met vele tientallen vrijwillige chauffeurs, mannen en vrouwen, en echt niet allemaal senioren. Vele ritjes gaan naar de drie ziekenhuizen in de regio, in Hoorn, Alkmaar en Den Helder. Of je brengt mensen naar het station en weer naar huis. Uiteraard hebben we veel leden die in de diverse seniorentehuizen verblijven, mensen die slecht ter been zijn en met een rollator lopen of in een rolstoel moeten zitten.

ISOLEMENT "Als Belbus-chauffeur haal je alleenstaanden uit hun isolement. Ze kunnen dankzij de bus weer zelfstandig naar de bingomiddag, naar de verjaardag van een kleinkind, een middagje winkelen of naar de kaartavond. Ook voor de wekelijkse boodschappen maken mensen er gebruik van. Ze worden bij het winkelcentrum afgezet en later weer opgehaald en met hun boodschapjes voor de deur afgezet. Soms vragen ze je of je daar even mee wilt helpen. En soms doe je dat op eigen initiatief. Er zijn personen die je vaak vervoert en met wie je een band opbouwt. En er zijn personen met een beperking die je vervoert van huisadres naar de dagbesteding of zorgboerderij en weer terug of naar en van de huisarts.

WAGENPARK "De Belbus rijdt met meerdere wagens vanaf vier locaties en met een bus speciaal voor rolstoelen. Je zit op de weg met een luxe Mercedes Citan, voorzien van cruisecontrol en luchtkoeling voor de warme dagen, en op de radio een ontspannen muziekje. Je komt als chauffeur in wijken en straten waar je normaal niets te zoeken hebt en iedere passagier is weer een verhaal apart. Je komt, en dat is het leuke van het werk, mensen van velerlei pluimage tegen. En omdat het oppervlak van de gemeente Hollands Kroon behoorlijk groot is, maak je soms heel veel kilometers.

OPROEP "Als chauffeur van de Belbus ben je gastheer of gastvrouw van de vereniging en lekker sociaal bezig met het helpen van je medemens. Dat geeft ongelooflijk veel voldoening. Heb je rijbewijs B en beschik je over vrije tijd, houd je van autorijden en het omgaan met een diversiteit aan publiek, dan is dit je kans. Zelf doe ik het nu ruim drie jaar en het verveelt nooit! Aarzel niet, meld je aan. Met dank van velen die om je zitten te springen om te worden vervoerd."

Info en aanmelden: zie de website https://belbusnoordkop.nl. Geen internet? Bel dan 0224-227709.