• Dr. Arwert-Eind en dr. Arwert nemen na 34 jaar afscheid als huisarts.

    Marjan Hartog-Feddema

Afscheid huisartsenechtpaar

ANNA PAULOWNA Na 34 jaar allebei huisarts te zijn geweest, is het echtpaar Arwert-Eind per 1 april met pensioen gegaan. Op zaterdag 7 april is er voor iedereen de mogelijkheid om hen de hand te schudden tijdens hun afscheidsreceptie.

Marjan Hartog-Feddema

In april 1984 namen zij de praktijk aan de Molenvaart over van huisarts Van Riel. In die tijd had de praktijk een eigen apotheek en behoorden verloskunde en het consultatiebureau ook tot de taken van de huisartsen. Zo waren huisartsen toen betrokken bij hun patiënten van de geboorte tot overlijden. In de afgelopen 34 jaar is er veel veranderd. "De huisarts is meer iemand geworden die anderen aanstuurt. De praktijkondersteuner heeft veel taken overgenomen met meer contact met de patiënten. Ook hebben de wijkteams een meer centrale rol gekregen die voorheen bij de huisarts lag. Ondanks dat is het niet minder druk geworden met divers overleg, overdrachten en verslaglegging," vertelt dr. Arwert.

VERHUIZING Sinds een jaar is de praktijk gevestigd in gebouw De Ontmoeting. "Dit is met de nodige opstartmoeilijkheden gegaan. Iedereen had de tijd nodig om zijn of haar weg weer te vinden in het nieuwe pand en te wennen aan de nieuwe systemen. Gelukkig gaat dat nu de goede kant op en kunnen we het met een gerust hart loslaten," laat dr. Arwert weten. "Overal waar je wat samenvoegt, moet je rekening houden met een periode van herstel," voegt dr. Arwert-Eind toe. "Nu is het weer in ontwikkeling".

Op de vraag wat ze gaan missen, antwoorden ze allebei dat dat het contact met de mensen zal zijn. "Van zoveel mensen weet je veel meer dan je in een dossier kunt samenvatten," zegt hij. "Je kunt noteren dat iemand een gebroken been of een blindedarmoperatie heeft gehad. Maar wij weten hoe iemand erbij zat en wat er nog meer speelde. De persoonlijke band moet weer groeien bij een nieuwe dokter". "Sommige onderzoeken lopen nog en dan vraag je je toch af hoe dat verder zal gaan met die persoon," vult zij aan. "We hebben met zoveel mensen een lach en een traan gedeeld. Echt het gevoel dat je iets voor iemand hebt kunnen betekenen".

De tijd die vrijkomt, zal snel weer gevuld zijn. Op het wensenlijstje staat een lange vakantie met een camper door Amerika. Maar ook Scandinavië behoort tot de mogelijkheden nadat er kennis van die talen is opgedaan. Hij zal de motor, de oldtimer en zijn duikpak weer vaker pakken. Zij heeft eindelijk meer tijd voor schilderen, beeldhouwen, handwerken, Spaanse les en lezen. Ook de drie kinderen zullen hun ouders vast vaker gaan zien.

OPVOLGING Naast dat er een nauwe samenwerking is met huisarts Van Heusden in Breezand, kunnen de patiënten vanaf 1 april terecht bij de vier huisartsen die al in de praktijk De Ontmoeting en praktijk Anna Paulowna werken. Namelijk dr. Van der Veen (m), dr. Van der Meij (v), dr. Leemker (v) en dr. Zelvelder (v). Deze praktijken zullen samen huisartsenpraktijk Anna Paulowna gaan heten en hebben ruimte voor nog een huisarts. Het telefoonnummer zal hetzelfde blijven en bellers krijgen de vertrouwde assistentes aan de lijn.

AFSCHEIDSRECEPTIE Belangstellenden zijn zaterdag 7 april tussen 14.00 en 17.00 uur welkom op de afscheidsreceptie in restaurant De Polderij aan de Molenvaart 253 in Anna Paulowna.