• Bergeend met kuiken op Ameland.

    Wadfilm

Adembenemende natuurfilm over de Wadden

REGIO De natuurfilm 'WAD, overleven op de grens van water en land' van Ruben Smit draait in heel Nederland en haalde in het eerste weekend de status van Kristallen Film. WAD presenteert aan de kijker het Waddengebied zoals je het nog nooit hebt gezien. Zelfs de grootste waddenfans zien nieuwe dingen. Het krioelende minuscule leven onder water, de timelapses van het zeesterrenleger en zandverstuivingen, de adembenemende verre uitzichten en natuurlijk het geluid dat je het gevoel geeft dat je zelf het bergeendje bent in het gras. Alle dieren, vogels en planten, het zand, het weer en de seizoenen in één adembenemende film.

BIJZONDERE NATUURFENOMENEN WAD is de eerste Nederlandse natuurfilm over het Waddengebied. Ruben Smit en zijn crew registreerden dit unieke Nederlandse natuurgebied en al haar bijzondere natuurfenomenen, zowel onder als boven water en in elk jaargetijde.

Met filmbeelden waarvan u zich serieus zult afvragen of dit echt Nederland is. De vele honderden grijze zeehonden bij elkaar op de zandplaten doen eerder denken aan Antarctica en het Noorderlicht aan de Noordpool, maar alles is gefilmd op de Waddenzee.

RAUW EN PUUR Ruben Smit, ecoloog en natuurfilmer, vertelt: "Het Waddengebied verdiende al jaren een echte, goede natuurfilm. Al vóór we De Nieuwe Wildernis maakten, liep ik rond met het idee voor deze film. Het Waddengebied is rauw en puur – in al haar schoonheid. Soms moesten we wel drie keer terug voor dat ene mooie shot, waarvan we wisten dat het er was, maar dat vreselijk moeilijk was om te maken. Maar als het er dan is… dat is zo gaaf!"

NIEUWSTE TECHNIEKEN 'WAD' is een film die het zeer dynamische Waddengebied in beeld brengt als nooit tevoren. Van de microscopisch kleine kiezelwieren onderaan de voedselketen tot aan de slechtvalk en de grijze zeehond. Met de nieuwste apparatuur en filmtechnieken, zoals timelapses, drones, microfotografie en onderwatercamera's wist de crew de bijzondere natuur van de Wadden vanuit alle perspectieven te vangen.

UNIEKE BEELDEN De crew wist beelden te maken die nog nooit eerder zijn gemaakt. Onderwater filmen is bijvoorbeeld in de troebele Waddenzee een grote uitdaging. En met speciale technieken is het microleven in beeld gebracht. Maar ook de jacht van de slechtvalk, de geboorte van zeehonden in het wild, eindeloze sterrenhemels, unieke natuurfenomenen als springtij, noorderlicht en een bevroren ijszee passeren de revue. Alles is gefilmd alsof je zelf naast de zeehond op de zandbank ligt te zonnen.

MEESLEPEND GELUID Dat komt samen met het geluid, dat je letterlijk meeneemt onder het ijs, in het zand en op het wad. Je hoort het geluid van het gras zoals het bergeendje dat ook hoort. De muziek is speciaal gecomponeerd voor de film, tijdens de montage. Daarbij is nauw samengewerkt met Nederlandse topmuzikanten als Nynke Laverman, Lavinia Meijer, Martin Fondse, Sytze Pruiksma en Sofia Dragt.

WEETJES Er zijn meer dan 40 geluiden van zand opgenomen en meer dan 70 geluiden van de zee. WAD vroeg 300 draaidagen en 5 jaar filmen met een crew van 15 man, wat 500 uur materiaal opleverde. Er is een apart educatieproject met speciaal ontwikkelde clips voor basisscholen en middelbare scholen, gratis beschikbaar via www.wereldwad.nl. Alles is gefilmd in het hele Nederlandse Waddengebied, van het Marsdiep tot de Eemshaven. Het script is jaren van tevoren al gemaakt, waarbij een a-lijst (must have) en een b-lijst (nice to have) van scènes werd opgesteld. Uiteindelijk is de hele a-lijst en het gros van de b-lijst gehaald. Wat niet is gelukt: de geboorte van de grijze zeehonden. Vooral omdat die midden in de winter in de nacht hun jongen baren. Noorderlicht komt voor in april en oktober en is vooral goed te zien vanaf Terschelling. De uitbarsting in de film is gemaakt op 7 maart 2014. De mens komt niet expliciet in beeld, maar als je goed kijkt is de menselijk invloed wel overal aanwezig.

Meer info op www.WADfilm.nl.