• De enthousiaste vrijwilligers in 2017.

    Eigen foto

Aanmelden voor opruimactie

't VELD/ZIJDEWIND Op initiatief van de dorpsraad 't Veld-Zijdewind gaat een groep vrijwilligers de dorpen zwerfvuil vrij maken, op zaterdag 10 maart. Vorig jaar was deze actie in het kader van NL Doet een groot succes en werden honderden kilo's zwerfvuil opgehaald. De start is om 10.00 uur, bij de DOP koffietafel in de Superrr, met koffie, thee en wat lekkers. Wie de hele dag meehelpt, krijgt een lunch met soep en broodjes, koffie, thee, melk en karnemelk. Aanmelden kan via een formulier, dat op de DOP tafel ligt. Of via de website van NL Doet.

MARIA MATER "Vorig jaar hielpen er 21 vrijwilligers mee en we hopen dit jaar ook weer op zo'n grote groep," zegt Anja de Boer van de dorpsraad. "Deze keer krijgt de omgeving van Maria Mater extra aandacht. Ook het parkeerterrein bij de kerk gaan we opruimen. Verder de doorgaande wegen in de dorpen, en als de groep groot genoeg is de verdere straten en lanen. We hebben de dorpen in wijken opgedeeld en elke groep krijgt een eigen stratenplan. 's Middags gaan we met een auto de zakken vuil ophalen. En we nemen dan meteen de grote stukken vuilnis mee. De vrijwilligers hoeven niet te gaan slepen met autobanden en stoelen!"

De opgehaalde vuilnis mag worden achtergelaten bij de Superrr. Op maandagmorgen komt de gemeente dat ophalen. Anja: "Dit gaat in overleg met Donja Wagenaar van Kernbeheer. We krijgen ook prikstokken en vuilniszakringen te leen van de gemeente en enkele reflexhesjes. En de gemeente zorgt voor wat lekkers bij de koffie! Voor de lunch krijgen we een klein bedrag van NL Doet en we mogen gebruik maken van de faciliteiten van de DOP in de Superrr."

Vorig jaar werd ruim 300 kilo afval opgehaald. Anja: "Het gebruikelijke zwerfafval, zoals lege plastic flesjes, verpakkingen van snoepgoed en repen, doosjes en zakken van McDonald's, peuken en sigarettenverpakkingen en lege blikjes. Maar ook een comfortstoel, een stapel houten planken, een kattenbak, autobanden en stukken piepschuim."

DE VRIJWILLIGERS De groep vrijwilligers was vorig jaar heel divers. Anja: "Jong en oud, man en vrouw. Opa Piet Berkhout was er met zijn kleindochter Laura Ursem. En iedereen was heel enthousiast. Sommige vrijwilligers hadden het zo naar hun zin, die hadden zich alleen voor de ochtend aangemeld, maar bleven 's middags ook nog en gingen opnieuw aan het vuil verzamelen. We hopen dat het dit jaar ook weer zo gaat. We gaan er samen in elk geval weer een mooie dag van maken!"