• Ada deelt drinken uit tijdens de spelletjesdag.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • De medische hulppost met de twee Nederlandse auto's ervoor.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • De kinderen zijn helemaal blij met de poppen en autootjes die ze gekregen hebben.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • Dit vrouwtje zit altijd op haar stoepje echte geitenwollen sokken te breien.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • Ciska maakt alles eerst schoon voor het schilderen uit.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • Arjen zet de zaag erin.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • Jan hangt buiten een bordje op met de openingstijden.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • Volop sfeer op de spelletjesdag.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • Links de oude infuuspaal, rechts het nieuwe tafeltje met geïntegreerde infuuspaal.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • De hulppost is blij met het nieuwe ECG-apparaat, vanaf links: burgemeester van Travnik Admir Hadžiemric, contactpersoon van de stichting Amela Hadzijusufovic, Ada Plagge, Arjen Elling, directeur hospitaal Mr. sci. Dr. Nurdin Satrovic, Ciska Elling, Jan Plagge en secretaresse van Dr. Satrovic Denana Dautovic.

  Stichting Bosnische Toekomst
 • Jan, Arjen, Ciska en Ada (vanaf links) krijgen als dank een mooie koperen gravure van Dr. Satrovic.

  Stichting Bosnische Toekomst

Aan het werk in Bosnië

BREEZAND Vrijwilligers van de polderse Stichting Bosnische Toekomst zijn weer aan het werk in Bosnië. Arjen en Ciska Elling en Jan en Ada Plagge hebben hun auto's volgepakt met kleding, verbandmiddelen en incontinentiemateriaal. "We hebben computers mee en veel voetbalkleding," vertelt Jan. "Het ene gaat naar de arme gezinnen, andere zaken zijn voor het ziekenhuis en voor de psychosociale hulppost. Een voetbalclub in het dorpje Han Bila doet het erg goed en voor hen hebben we voetbalkleding. We hebben ook weer de nodige kleurboeken met kleurtjes en spelletjes voor kinderen. Maar deze keer ook spelletjes voor volwassenen die in psychosociale nood zitten. Voor een verpleegkundigenopleiding hebben we enkele torso's mee als praktijk oefenmateriaal."

PRACHTIG PROJECT De gedreven vrijwilligers hebben het afgelopen jaar een prachtig project mogen doen: "Er is een medische hulppost in een bergdorpje met 900 inwoners. Elke dag is er een verpleegkundige aanwezig en twee keer in de week komt er een arts. Deze post was nodig aan renovatie toe. We hebben zeven nieuwe kozijnen met dubbel glas laten plaatsen. Dat scheelde al enorm om de warmte binnen te houden. Zelf hebben wij de kozijnen netjes afgewerkt. De dokterskamer is opnieuw geschilderd, de deuren en het bureau zijn geschilderd en we hadden een nieuwe hoog-laag behandeltafel van een sponsor uit Nederland meegenomen. Overal zijn nieuwe stoelen geplaatst. De behandelkamer hebben we ook geschilderd en Arjen heeft een mooi tafeltje met een infuuspaal gemaakt en er neergezet. Het hurktoilet is omgebouwd naar een gewoon toilet; de wachtruimte en het kamertje van de zuster zijn ook flink opgeknapt met nieuw schilder- en stukwerk. We hebben een aantal stoelen gekocht voor de wachtruimte. De patiënten komen niet volgens afspraak zoals wij hier gewend zijn, maar ze komen gewoon binnen en wachten tot ze aan de beurt zijn. Als laatste is ook de voordeur nog vervangen. Al met al was het een flinke klus. Twee weken buffelen met zijn vieren maar het was prachtig om te zien hoe de mensen in het dorp reageerden. Er kwam iemand namens het hele dorp een taartje, chocola en drinken bij ons brengen. Geweldig lief, want de meeste mensen hebben het echt niet breed."

Het viertal heeft ook nog speelgoed uitgedeeld in het dorp: "Tasjes met poppen voor de meisjes en voor de jongens autootjes en knikkers. De kinderen waren heel blij. Er werd gelijk druk mee gespeeld."

SPELLETJESDAG Traditiegetrouw organiseerden de twee stellen ook weer een spelletjesdag: "Deze keer hebben we gedaan op een basisschool in Karaula, een klein dorpje met een school met ongeveer 250 kinderen uit de hele omgeving. Het was erg warm, 37 graden, maar er werd fanatiek gevoetbald, touwtje gesprongen, blik gegooid, ge-stoepkrijt en bellen geblazen. Tussendoor werd er flink limonade gedronken. Zo hebben we toch een kleine 3 uur volgemaakt en aan het eind kregen alle kinderen een tasje met een kleurboek, kleurtjes en andere hebbedingetjes. Erg dankbaar werk, leuk en gezellig."

VOEDSELPAKKET Een belangrijk, steeds terugkerend onderdeel van het programma is het samenstellen en ronbrengen van voedselpakketten bij verschillende gezinnen. "Deze mensen zijn zo arm dat het al moeilijk is om zelfs één keer per dag een maaltijd te bereiden. Er is geen werk, weinig uitkering en de mensen blijven dan ook vaak in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Heel triest!"

ZOMERKLUSSEN Deze zomer heeft de stichting geen groot project gepland: "We gaan op een school een nieuwe laminaatvloer leggen in een klaslokaal. Verder willen we her en der kleine dingen doen zoals wat kleine schilderwerkjes en we gaan bij eerdere projecten langs voor allerlei afwerkklusjes. We zoeken het ziekenhuis op en het kinderdagverblijf. Ook gaan we nog langs een aantal scholen. En vanzelfsprekend gaan we weer op stap met voedselpakketten. We zullen onze dagen wel weer doorkomen. Er is nog voldoende te doen. Dat is allemaal te volgen op onze site."

DONEREN De vrijwilligers betalen de reis- en verblijfskosten zelf. Maar voor de projecten is geld nodig. De stichting blijft dus zoeken naar mensen die haar projecten willen steunen met een donatie, hoe klein dan ook, op rekeningnummer NL59 RABO 0127 1495 03. Meer informatie over de stichting plus de verslagen en de foto's van de projecten zijn te vinden op www.bosnische-toekomst.nl.