• De kinderen waren erg blij met de kleding, het voedselpakket en de computer die Jan en Ada hadden meegebracht. Links contactpersoon Selka.

    Stichting Bosnië

Aan het werk in Bosnië

BREEZAND Stichting Bosnische Toekomst is zich weer aan het voorbereiden op het volgende project. Mede daarvoor zijn Jan en Ada Plagge in januari naar Travnik geweest in Bosnië en Herzegovina. Na een koude en witte decembermaand was het in januari redelijk weer in Travnik. Met 's nachts temperaturen tot -5 en overdag rond of zelfs ruim boven nul. "Voor de vele ouderen en de arme gezinnen met nog kleine kinderen valt het echter niet altijd mee," vertelt Jan. "We hebben dan ook weer veel warme jassen, dikke schoenen en gebreide sjaals en mutsen meegenomen."

AAN HET WERK Arjen en Ciska Elling en Jan en Ada Plagge steken al jaren namens de stichting de handen uit de mouwen in de regio Travnik. Jan: "Komende zomer gaan we naar het afgelegen dorpje Gluha Bukovica. Hier is een huisartsenpostje voor 800 patiënten, meest ouderen. Er staat een grote pelletkachel om het gebouwtje te verwarmen. De ruiten zijn van enkel glas en rondom de kozijnen zitten kieren waar de koude wind vanuit de bergen door naar binnen blaast. We willen kijken of het financieel haalbaar is om de volledige kozijnen te vervangen of om er dubbel glas in te zetten en de kieren dicht te maken. Er is ook het nodige schuur- en schilderwerk te doen en een van de twee toiletten moet eigenlijk worden vervangen."
Verder is in het huisartsenpostje behoefte aan een fatsoenlijke behandeltafel, een normale infuuspaal in plaats van een stok op een velg en goed meubilair. Jan: "Gezien de minder goede bereikbaarheid van het dorp en de beperkte mobiliteit van de oudere bewoners is er een grote behoefte aan een ECG-apparaat, zodat ter plekke een hartfilmpje gemaakt kan worden."

VUIL EN STANK Sinds 2008 bezoekt het viertal een zeer arm gezin in de bergen, bestaande uit een vader, moeder en een zoon van 17. Jan: "De zoon loopt achter in zijn ontwikkeling en heeft een nierziekte en een stoma. Wij hebben in januari weer een voedselpakket gebracht. De situatie was erger dan voorheen. Ze slapen met zijn drieën in een klein kamertje op een grote plank met wat dekens erop. Het is er vuil en het stinkt. We hebben hulp gezocht bij een werkeloze psychiater. Zij is met ons mee geweest en schrok ook van de situatie. Ze heeft veel problemen kunnen inventariseren en zal voor ons de vinger aan de pols houden. Hun situatie is uitzichtloos en het is erg om te zien dat mensen zo moeten leven."
Bij een familie in Karaula brachten Jan en Ada kleding, een computer en een voedselpakket. Vader, moeder en vijf dochters van 3 tot 17 jaar wonen en slapen in hetzelfde vertrek. Hun zoon van 20 en schoondochter van 17 met een baby van 3 maanden hebben een eigen kamertje. Het is er schoon maar er is geen geld en weinig te eten.

BREIEN VOOR BOSNIË In Anna Paulowna en Breezand wordt door ongeveer 30 dames gebreid voor de stichting. Jan: "Deze keer hadden we bijna honderd zelfgebreide sjaals en mutsen bij ons. Op de basisschool van Karaula zijn die onder de kinderen uitgedeeld. Ook vijf computers, geschonken door obs de Meerpaal, en een aantal computers van een verzekeringsmaatschappij, hebben een goede bestemming gekregen bij een paar gezinnen met schoolgaande kinderen en bij een middelbare school in Travnik. Ook deze keer bezochten we de Kliniek voor Geestelijke Gezondheid. Zij behandelen kinderen tot 18 jaar. We hebben educatieve spellen en puzzels, kleurboeken en ander materiaal voor hen meegenomen. We hopen ze deze zomer weer kleurboeken en vooral kleurpotloden te kunnen brengen."

DONEREN Komende zomer wil het viertal weer met de auto's volgestouwd met kleding, speelgoed, incontinentiemateriaal en veel meer naar Bosnië: "De reis- en verblijfskosten betalen we zelf, maar voor de projecten hebben we geld nodig. We hopen dus dat mensen ons willen steunen met een donatie, hoe klein ook. En misschien weet u waar wij een behandeltafel, een infuuspaal en een ECG-apparaat kunnen vinden voor de huisartsenpost. Laat het ons alstublieft weten!"

Zie voor meer info, foto's, verslagen en contactgegevens www.bosnische-toekomst.nl.