• Inspirator Michiel Drijver dirigeert een repetitie in Cool voor het jubileumconcert aanstaande zaterdag.

    Muziekvereniging Wieringerwaard

60 jaar Muziekvereniging Wieringerwaard (6)

WIERINGERWAARD Voor muziekvereniging Wieringerwaard is 2019 een bijzonder jaar. De vereniging bestaat 60 jaar. Een jubileum waarbij de CTR in de loop van dit jaar een aantal keren stilstaat. 'De kracht van Samen Spelen' is het motto van de vereniging. Deze keer: de kracht van de dirigent.

Zoals eerder aangegeven, wordt er al maanden vergaderd, gerepeteerd en voorbereid voor het Jubileumconcert op zaterdag 15 juni in theater Cool in Heerhugowaard. Na jaren concerten in Wieringerwaard en directe omgeving wordt nu uitgeweken naar 'wat verderop'. Al langer was de wens om eens in een echt theater op te treden. Het jubileum was de aanleiding om dit maar eens werkelijkheid te laten worden... optreden in een professioneel theater!

INSPIRATOR De inspirator achter deze stap is de altijd enthousiaste en gedreven dirigent van de vereniging Michiel Drijver (36). Michiel is als zoon van muzikale Texelse ouders van jongs af aan betrokken bij de muziek. Na het succesvol afronden van de pabo besloot hij de opleidingen muziekdocent en dirigent aan het conservatorium te volgen. Hierna kreeg hij de kans zijn beide opleidingen te combineren als muziekdocent op het eiland. Daarnaast begon hij ook met dirigeren bij fanfares.

NIEUW LEVEN In die tijd, inmiddels ruim 11 jaar geleden, liep het ledenaantal van de Wieringerwaardse muziekvereniging terug en was het bestuur op zoek naar een dirigent die in staat was om de vereniging 'nieuw leven' in te blazen in de vorm van een nieuwe koers en meer leden. Dit type dirigent werd gevonden in de persoon van Michiel. Dat dit geen verkeerde keuze is geweest, blijkt wel uit de ontwikkelingen van de vereniging, de vele succesvolle voorjaarsconcerten van de afgelopen jaren en de gestage ledengroei. Elk jaar werd voor een ander themaconcert gekozen met namen als CineWaert, Water en Vuur, World Wide Waert en Night of the Proms.

Het verenigingsgebouw De Waert en de naastgelegen gymzaal werden elk jaar verbouwd tot eigen theater. Dankzij vele vrijwilligers werden er steeds andere muziekshows neergezet, waarbij het publiek niet meer de indruk had in Wieringerwaard te zijn, maar midden in het gekozen thema.

CHOREOGRAFIE Michiel enthousiast: "Het theater geeft ons technische mogelijkheden en ruimte om mee aan de gang te gaan. Hier worden we niet beknopt. Wij kunnen laten zien dat we meer zijn dan een zittend orkest." Om meer te zijn dan een 'zittend orkest' vergt het ook ander talent dan muziektalent. Onder leiding van choreografe Jantine Nierop wordt ook deze professionaliteit onder handen genomen. De ruimte biedt tevens de kans om met een ruim 65 leden tellend projectkoor op te treden. De leden komen uit het wijde gebied tussen Den Helder en Akersloot. Het koor is al enkele weken druk in de weer onder leiding van koordirigente Meike Wilms.

LEONA Behalve dit alles werd nu de tijd rijp geacht om met een BN-er op te treden. Michiel en de jubileumcommissie gingen op zoek naar iemand die bij de vereniging past. Iemand die wel in staat moest zijn een feestje te bouwen. Deze werd snel gevonden in de persoon van Leona Philippo. Leona, bij het grote publiek bekend als winnares van de tv-programma's The Voice of Holland en Maestro, is sinds haar 3e levensjaar met muziek bezig. Zij heeft optredens gedaan met artiesten als de Nits, Junkie XL, Trijntje Oosterhuis, Kane, Candy Dulfer en Lionel Richie bij zijn Symphonica in Rosso-concert. Ook schitterde zij in musicals.

Michiel: "Noten kunnen lezen of een instrument bespelen en/of kunnen zingen betekent nog niet dat je ook muziek maakt. Ik vraag de orkestleden altijd muziek te maken vanuit hun hart en daarbij de noten als leidraad te gebruiken. Als je dat doet, klinkt het ook als muziek, er moet een flow zijn. Zoiets voelt het publiek, dat kan kippenvel en emoties veroorzaken. Leona is iemand die ook zingt vanuit haar hart. De combinatie Leona, orkest en koor kan niet mooier. Bij het programma hebben we nagedacht over het totale plaatje. Ik zal niet alles vertellen, verrassingen horen bij onze concerten. Ik kan wel zeggen dat de avond soms teruggaat naar de afgelopen 10 jaar, maar ook muziek van nu komt aan de orde. Er zijn solisten en een gast uit Ierland. Het wordt een spetterende avond zoals men van ons gewend is, alleen nog grootser en professioneler. Wij hebben nu de kans om voor nog meer kwaliteit te gaan. Het gaat een onwijs cool avondje worden in Cool."

INFORMATIE Het concert start aanstaande zaterdag om 19.30 uur in de foyer van Cool aan het Coolplein 1 in Heerhugowaard. Na het Jubileumconcert is het voor dit jaar nog niet voorbij. Er staan nog meer activiteiten gepland. Op de onlangs ter gelegenheid van het jubileum totaal vernieuwde website www.muziekverenigingwieringerwaard.nl vindt u meer informatie over de kaartverkoop en andere activiteiten.