• Een groot deel van de opleidingsorkestleden.

    pr@muziekverenigingwieringerwaard.nl

60 jaar Muziekvereniging Wieringerwaard (4)

WIERINGERWAARD Voor muziekvereniging Wieringerwaard is 2019 een bijzonder jaar. De vereniging bestaat 60 jaar. Een jubileum waar de CTR in de loop van dit jaar een aantal keren bij stilstaat. 'De kracht van Samen Spelen' is het motto van de vereniging. Deze keer de kracht van het opleidingsorkest.

JONG EN OUD Elke vrijdagavond klokslag 19.00 uur wordt er gerepeteerd bij de vereniging. Jong en oud maken met elkaar muziek en repeteren fanatiek de muziekstukken die op het programma staan van een volgend concert of een volgende wedstrijd. Dit repeteren vindt plaats in twee orkesten, het opleidingsorkest en het groot orkest. Deze keer alle aandacht voor het opleidingsorkest.

Bij dit orkest spelen jong en oud samen. De leeftijden variëren van 10 tot ruim 70 jaar. De speelervaring van de muzikanten varieert van zeer tot minder ervaren. Een gemêleerd gezelschap dus. Om deel te kunnen nemen aan het opleidingsorkest is enige basiskennis en ervaring van een instrument wel noodzakelijk. Het merendeel van de jonge opleidingsorkestleden is bij de vereniging 'binnengestroomd' via het jaarlijkse muziekproject dat gezamenlijk wordt opgezet door de basisschool De Tweewegen en de muziekvereniging. Tijdens dit project krijgen de leerlingen de mogelijkheid om naast de AMV-lessen ook een instrument te bespelen.

Dit betekent niet dat er in dit orkest alleen beginners zitten. Ook zeer ervaren muzikanten maken deel uit van dit orkest. Soms ter ondersteuning van de beginners, maar ook omdat men dit niveau genoeg vindt, men herintreder is of gewoon een stapje terug wil doen. Eigenlijk dekt de naam opleidingsorkest dus niet helemaal de lading.

SUPERGAAF Mik en Mika (beiden 11 jaar) zijn twee jonge orkestleden die ruim een jaar meespelen. In groep 6 volgden zij muziekles en kregen zij de smaak te pakken. Mik ging voor het spelen op de bugel en Mika zag haar wens uitkomen om percussie en slagwerk te spelen. Zo kwamen zij in het schoolorkest terecht en sloten de muzieklessen af met een concert samen met het opleidingsorkest. Voor de twee genoeg reden om door te gaan met de muziek. Na extra lessen was het tijd voor het opleidingsorkest. Mika: "Het leuke is dat als je met elkaar speelt er ook een echt muziekstuk ontstaat."
"Het spelen in een orkest maakt indruk," zegt Mik. "Helemaal als ons orkest wel eens samen met het groot orkest speelt is dat supergaaf."

HERINTREDERS Zoals gezegd, de muziekachtergrond van de oudere opleidingsorkestleden verschilt. Er zijn er die al vanaf hun jeugd een instrument bespelen. Maar er zijn er ook die op latere leeftijd de muziekwereld (weer her)betreden.

Roel (72) bijvoorbeeld begon als gepensioneerd onderwijzer zeven jaar geleden met het spelen op de saxofoon. Zijn basiskennis van de muziek deed hij op tijdens de kweekschool, waar hij zijn blokfluitakte haalde. Alhoewel hij zegt geen verenigingsmens te zijn, heeft hij het prima naar zijn zin bij de vereniging. "Ik speel voor de gezelligheid en de lol die we met elkaar hebben".

ROOIE KOPPEN Zo ook Agnes (49): "Ik wilde als kind graag saxofoon spelen, maar mijn moeder vond een klarinet beter voor mij. Met die klarinet ben ik na een tijdje gestopt. Ongeveer 6 jaar geleden ben ik weer begonnen met muziekles op... de saxofoon! De mooie klank van dit instrument is voor mij de reden geweest om weer na lange tijd te starten."

Iedereen, jong en oud, vindt de sfeer binnen het orkest belangrijk. Serieus oefenen, repeteren, elkaar helpen en lachen gaan goed samen. Agnes: "Ik kan zo genieten van de jeugd die met rooie koppen hun best zitten te doen."

JUBILEUMCONCERT De komende weken is het orkest hard aan het oefenen voor het jubileumconcert op 15 juni in theater Cool in Heerhugowaard. Er worden nieuwe nummers ingestudeerd, waaronder een moeilijke medley van de Beatles. Dit gaat gepaard met regelmatig thuis oefenen. Mika: "Ik oefende thuis eerst op een elektronisch drumstel, maar sinds kort heb ik een akoestisch. Omdat ik rekening moet houden met de buren ben ik wel gebonden aan vaste tijden die we samen hebben afgesproken."

Een aantal orkestleden repeteert op dinsdagavond extra met elkaar. Onder de naam De Jutters komen zij dan bij elkaar. Roel: "Deze naam is ooit ontstaan omdat men na afloop van deze extra oefenavond een gelijknamig drankje dronk. Tegenwoordig zijn we heel serieus. Wij notuleren zelfs op deze avonden."

KICKBOKSEN Natuurlijk heeft iedereen zo zijn eigen ambities en voorbeelden. Maar er is gelukkig ook nog leven naast de muziek. Zo vindt Mik nog genoeg tijd voor tekenen en tennis en is Mika in haar vrije tijd fanatiek met kickboksen. Alles kan. Dus is uw interesse gewekt, ga op een vrijdagavond gerust eens kijken.