• Ingeborg Tadema: - Ik denk dat het hartstikke leuk gaat worden, al ben ik er soms ook wel een beetje zenuwachtig voor. -

    Gerda Holla
  • Ingeborg tijdens een trainingstochtje.

    Gerda Holla

11stedenzwemtocht Ingeborg Tadema

WIERINGERWERF Ze heeft er maanden naar toe getraind en nu is het nog twee nachtjes slapen voordat het zover is: de 11stedenzwemtocht van Ingeborg Tadema (50) uit Wieringerwerf. Ze zwemt komend weekend mee met Maarten van der Weyden. Niet in éen plaats, maar in maar liefst alle elf de Friese steden zal ze met een groep van zo'n 111 zwemmers Maarten ondersteunen op z'n tocht. Met het zwemmen haalt ze geld op voor kinderen met uitgezaaide kanker. "Eerst hield het sponsorgeld vragen me tegen. Tot ik bedacht dat ik het natuurlijk niet voor mezelf vraag. Het is een hele leuke uitdaging en ik heb er ontzettend veel zin in," aldus Ingeborg.

's NACHTS ZWEMMEN Komende vrijdag zal Ingeborg Maarten uitzwaaien bij zijn start, rond 17.00 uur, in Leeuwarden. "Daarna rijden we naar Sneek waar we twee km met hem meezwemmen. Om vervolgens snel door te gaan naar IJlst, waar we weer met hem mee zwemmen." Het meezwemmen in Sneek zal rond kwart voor tien 's avonds zijn, in IJlst rond middernacht en de volgende stad, Sloten, zal rond kwart voor vijf in de nacht worden aangedaan. De tijden zijn onder voorbehoud en geheel afhankelijk van hoe snel Maarten zwemt. "We krijgen anderhalf uur voor de start een whatsapp van de organisatie met de werkelijke starttijd. Voor de eerste nacht weten we dus zeker dat we dan zwemmen. Hoe het de volgende nachten zal gaan is nog onzeker. Het is voor mij de eerste keer dat ik 's nachts ga zwemmen. We zwemmen dan met een verlichte boei en een verlichte muts zodat we goed zichtbaar zijn."

SAMEN DOEN Met 76 van de 111 zwemmers heeft Ingeborg onlangs een testdag in Oosterhout gehad. Drie keer twee kilometer moest er worden gezwommen, in drie uur tijd. "Iedereen heeft het gehaald en dat is natuurlijk hartstikke leuk. De sfeer was heel gemoedelijk en gezellig. Zo van: we gaan er samen wat van maken." Bij die testdag was Maarten zelf ook aanwezig. Spannend voor Ingeborg, want ze keek een beetje tegen hem op. "Tot die dag had ik altijd een beetje het gevoel dat hij 'boven' ons stond. Ik heb vorig jaar zijn 11stedentocht op tv bekeken en heb zo'n bewondering voor hem. Nu was hij daar en ben ik ook met hem op de foto geweest, hij ging met iedereen op de foto. Dat was zo leuk, de sfeer was zo goed. Hij straalde juist uit dat hij één van ons was, mét ons. Dat we het samen gaan doen. Ik denk dan ook dat het hartstikke leuk gaat worden, al ben ik er soms ook wel een beetje zenuwachtig voor."

TRAINEN Om 22 kilometer te zwemmen in vier dagen moet er veel getraind worden. En dat terwijl Ingeborg tot voor een jaar geleden nog maar één à twee keer per week zwom, in een binnenbad. Maar nadat haar moeder vier jaar geleden overleed aan kanker en haar man lymfeklierkanker, Hodgin, kreeg -hij is inmiddels een klein jaar genezen- besloot Ingeborg zich vorig jaar op te geven voor een openwater evenement: Swim to Fight Cancer, een recreatieve zwemtocht van twee km. Ze ging toen voor het eerst in openwater zwemmen en dat was flink wennen. "Vorig jaar dacht ik nog regelmatig: waar ben ik mee bezig met dat buitenzwemmen? Met wind en kou is het toch heel anders dan in een binnenbad." Maar dit jaar, in april, bedacht Ingeborg dat ze graag de 11stedentocht met Maarten wil meezwemmen. "Ik heb zo het gevoel dat ik iets kan betekenen voor mensen met kanker. Anderen doen dat met fietsen of hardlopen. Ik zwem." Haar trainingsuren maakt ze op diverse plaatsen. Ze traint graag in het Oude Veer in Anna Paulowna en in het IJsselmeer, bij het Dijkgatsbos of in Medemblik. Daarnaast blijft ze haar kilometers maken in het zwembad, De Terp in Wieringerwerf maar ook wel eens in het zwembad in Hippolytushoef, Volendam, Zwaag of Den Helder. De ene keer een lang blok van 5 km, de andere keer een uurtje. "Ik zwem vijf keer in de week. Soms alleen, vaak met anderen en ik doe leuke contacten op. Ik heb er echt plezier in en merk dat ik vooruit ga," vertelt ze enthousiast.

Maarten van der Weyden is ontzettend blij met zwemmers zoals Ingeborg. "Fantastisch dat zoveel mensen zich inzetten. Ik ben zo blij dat er dit jaar wel mensen met mij meezwemmen. Mensen met hun verhaal, hun eigen reden om mee te doen. Mensen die net als ik hun stinkende best doen om zoveel mogelijk geld voor kankeronderzoek in te zamelen."

SPONSOR INGEBORG De afgelopen maanden is Ingeborg druk bezig geweest sponsorgeld in te zamelen. De plaatselijke snackbar, opticien en haarstudio waren onder anderen al gulle gevers. Een ieder die Ingeborg ook wil sponsoren kan dat als volgt doen. Ga naar www.11stedenzwemtocht.nl, ga dan naar 'zwem mee in 11 steden' (tweede foto), scroll dan naar de foto's en zoek Ingeborg -ongeveer bladzijde 6- (alles geven om zoveel mogelijk bij te kunnen dragen) en klik op 'steun mij'.