Tjurre-tjurre-twiet

Willem Messchaert, Kolhorn

Je koopt jezelf een comfortabele tuinstoel en plaatst die voor je rust op een al of niet schaduwrijk plekje op je erf of in je voor- dan wel achtertuin. Heerlijk. Zo'n stoel zit vooral in de driekwart achteruitstand heerlijk. Nee, verrukkelijk. Zo, en dan nu nog even de benen gestrekt op het gelijktijdig aangeschafte voetenbankje. Eentje met een brede en vooral zachte bovenkant. Dan haalt een mens eens diep adem en je hoort jezelf zuchten. In, en weer uit. Regelmatig. In, en weer uit. Dan voel je het gewicht van je eigen lijf dat nu ontspannen in de kussens hangt. Een zacht voorjaarsbriesje waait over je gezicht en speelt door je haar. Rust, denk je, en, wat een heerlijke manier om te relaxen. Langzaam kantelt ook je geest in een bepaald soort stille modus. Tergend langzaam richting zen.

Plotseling valt op dat er overal om je heen geluiden klinken. Alsof die voor deze omstandigheden gemaakt zijn, zo gaan deze geluiden op in de wind, de omgeving en in de staat waarin je zelf verkeert. Tsip-tsip-tsip-tsip-tsip klinkt er bij herhaling. En nu komt er een repeterend roekoe-koe tussendoor en wuu-wuu-wuu hoor ik als een voorbijgaand signaal aanzwellen en weer verdwijnen. En plots luid krwa. Ka-ka. Fiedefiet-fiedefiet en tjurre-tjurre-twiet kinkt het afwisselend links en rechts. Verder weg is roekoe-koe-roekoe een variant op het eerder gehoorde vage koeren. Want het zijn natuurlijk vogelgeluiden die zo passend voorbijkomen. Mus, tortel, kauw, koolmees, merel en houtduif. In de dakgoot knispert een spreeuw tevreden met z'n snavel. Klapperdeklap, daar vliegt een postduif heen. En met een luid tjurre-tjurre-twiet begint het van voren af aan en ik fluit zacht een deuntje mee.

Open huis M.M. Metamorphosis

SLOOTDORP M.M. Metamorphosis in Slootdorp houdt komend weekend open huis. Het bedrijf van Marjolein van Essen-Munter verzorgt het ontwerp en de inrichting van uw bedrijf, huis en tuin. De deuren aan de Schelpenbolweg 6 gaan open op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni van 9.00 tot 18.00 uur.

In de showboerderij vindt u combinaties van meubelen, kleden, kasten, lampen, schilderijen en decoratie-elementen, maar ook potten met planten en plantaardige objecten. "We helpen u om uw eigen project het juiste gevoel en de beleving te geven die bij u past," aldus Marjolein. "Dit doen we door nieuwe elementen toe te voegen en eventueel hergebruik van bestaande materialen, waarbij we deze aanpassen en veranderen. U kunt een afspraak maken om bij ons met foto's van de bestaande situatie langs te komen of we maken op locatie met u samen een plan van aanpak. U kunt ook een workshop volgen met uw eigen groep."

Zie voor meer informatie de website mm-metamorphosis.nl. Voor aanmelding voor de workshop of andere vragen: Marjolein van Essen-Munter, 06-10080571, marjolein.m@tiscalil.nl.