Hands

Willem Messchaert, Kolhorn

Na wekenlang schaatsen, bobsleeën, skischansspringen, shorttracken, rodelen, langlaufen, slalommen en weet-ik-niet-wat eindelijk weer rust in de kop en aan de ogen. Al deze opgedane, olympische opwinding riep om ontspanning van zintuigen en zenuwgestel. Zeker de mijne. Dus sloot ik me aan bij een kleine vriendengroep die het idee had opgevat een avondje zorgeloos via een groot scherm naar een voetbalwedstrijd te kijken. Voor proviand was gezorgd zo verzekerde men mij. En dat bleek. De tafels stonden gedekt en aan warme en koude dranken geen gebrek. Links en rechts van mij werd al druk gespeculeerd op het welslagen van de ene dan wel het verzaken van de andere partij die binnen afzienbare tijd de grasgroene arena zouden betreden om de sportieve strijd met elkaar aan te binden.

Bij het vorderen van de speeltijd liep de warmte in het vertrek zienderogen op en schalden aanmoedigingen en afkeuringen langs de muren. Het ging er op het veld dan ook met grote inzet aan toe. Men probeerde voortdurend de bal van andere spelers af te pakken of dit voorwerp juist met uiterste precisie bij een medespeler voor de voeten te leggen. Onderwijl golfden het spel en de emoties op en neer. "Hands", schreeuwde iedereen bijna gelijktijdig en alle armen wezen gestrekt naar het scherm. "HANDS!" Dit ging me te ver en ik stond op en zei: "Heren, het meervoud van hand is handen" en ik liet hen zowel mijn linker- als mijn rechterhand zien. Als dank voor mijn heldere uitleg toonde men mij vlak voor de neus een serie gebalde knuisten. Totale onbegrip. "Handen", herhaalde ik luidkeels en met klem. Van wat daarna gebeurde, herinner ik me niets meer, maar vanuit het hospitaal doe ik u de hartelijke groeten.

Dictee van de Wieringermeer

WIERINGERWERF In De Cultuurschuur is dinsdag 3 april het jaarlijkse Wieringermeerdictee, georganiseerd door Nut Wieringermeer. Schrijver en presentator hiervan is Wouter van Wingerden, neerlandicus en beheerder van de website doetietsmettaal.nl. Hij heeft een mooi dictee geschreven met de aansprekende titel 'Het einde van de wereld'. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met schrijfervaring. Hoe vaker de deelnemer een dictee schrijft, hoe strenger de beoordeling. Er zijn daarom twee prijzen beschikbaar: een voor deelnemers die meerdere keren per jaar een dictee maken en een prijs voor minder ervaren deelnemers. Iedereen vanaf 16 jaar kan meedoen. Graag aanmelden via nutdeptwieringermeer@gmail.com of jacqjonkman@gmail.com. Meedoen is gratis.

Gezellige avond

MIDDENMEER Het eendagsbestuur van de Vrouwen van Nu afdeling Wieringermeer organiseert vanavond, woensdag, een gezellige avond in de Meerbaak in Middenmeer. Aanvang 19.45 uur, Zaal open 19.15 uur.