• Het board lijkt echt sprekend op het ontwerp van Thijs.

Thijs wint wedstrijd met zijn 'shark'

Advertorial

Skateboard van plastic afval

ANNA PAULOWNA Thijs Vlaming (8) uit Anna Paulowna was meteen enthousiast toen hij las over de wasteboard wedstrijd van 'Supporter van schoon' en 'Kidsweek' in samenwerking met de 'Wasteboard bakery'. De opdracht was om een wasteboard te ontwerpen, een duurzaam skateboard, gemaakt van plastic doppen.

Op een kleurplaat, waar de vorm van het wasteboard was afgebeeld en dat al vol stond met rondjes, moesten kinderen een eigen ontwerp inkleuren. Thijs koos voor een haai. "Hij is lid van de 'WNF Rangers' en die hebben dit jaar de haai uitgekozen als sponsordier, omdat hij met uitsterven wordt bedreigd," vertelt Sacha Vlaming, de moeder van Thijs. "Er is veel nieuws over plastic afval in de zee. Dit bracht Thijs op het idee om met de plastic doppen te gaan voor een haai. Hij noemde zijn ontwerp 'the shark'."

GEWONNEN Op de 'Dag van de duurzaamheid' kreeg Thijs te horen dat zijn ontwerp had gewonnen en dat zijn wasteboard ook echt gemaakt zou worden. Op woensdag 25 oktober mocht Thijs samen met een vriend en een vriendin naar de 'Wasteboard bakery' in Diemen komen, waar ook een filmploeg van 'Supporter van schoon' en een medewerker van 'Kidsweek' aanwezig waren.

De kinderen mochten de doppen bij elkaar zoeken die in Thijs zijn ontwerp gebruikt had. Op een onderlaag van verpulverde doppen, die al voorbereid was, mochten ze het patroon leggen in een mal. Vervolgens werd deze in de oven gelegd om te smelten. In de tussentijd mochten Thijs en zijn vrienden spelen in een bak vol verpulverde doppen. Toen de oven klaar was, werd het geheel in een pers gelegd om de onderlaag en het patroon goed aan elkaar te laten hechten. Tijdens het afkoelen konden de kinderen buiten skaten op boards die al klaar waren en kregen ze diverse tips. Aan het einde van het proces werd het skateboard uit de mal gehaald en in vorm gebracht en voorzien van de tricks en wielen.

GOODIEBAG Thijs kreeg het wasteboard mee naar huis en alle kinderen kregen nog een goodiebag. "Thijs is dolblij met zijn wasteboard," aldus Sacha. "Het board lijkt echt sprekend op zijn ontwerp. Ondertussen is hij samen met zijn vrienden nu druk aan het skaten en oefenen op de skatebaan aan de Randweg."