• Jacco Geel zet 8 juli mountainbiken op de kaart tijdens de fietswedstrijd voor alle leeftijden in het groen van Wieringerwaard.

    Marjan Hartog-Feddema

Pauwencross fietswedstrijd

WIERINGERWAARD Fietstourclub Wieringerwaard organiseert op 8 juli een mountainbike fietswedstrijd voor alle leeftijden. Jacco Geel heeft het voortouw genomen om deze wedstrijd op te zetten: "In de regio zijn deze wedstrijden allemaal in het najaar en in de winter. Zo verruimen wij het seizoen en geven we mensen de mogelijkheid om aan een extra wedstrijd mee te doen".

"De wedstrijd is in eerste instantie opgezet voor de jeugd. Maar als het parcours er toch ligt, kunnen ook de heren en dames hier een wedstrijd op rijden," laat Jacco weten. "Zo kunnen we dit jaar kijken of het interessant is om er een terugkerend evenement van te maken". Om 9.30 uur start de jeugd tot 10 jaar. Dit is een prestatiecross, dus iedereen kan op eigen niveau rijden en even pauze nemen als ze dat willen. Daarna gaat de oudere jeugd tot 17 jaar het parcours op. Deze groep wordt onderverdeeld in 3 categorieën en hierin zijn elk 3 prijzen te winnen. In de categorie 18+ zijn voor zowel de dames als de heren een eerste, tweede en derde plaats op het erepodium te behalen.

"We hebben veel groen in Wieringerwaard, wat je bijna niet ziet als je met de auto door het dorp rijdt. We hebben bij de tennisbaan, de oude ijsbaan, het bos achter De Hoop, op de dijk en in het bos rond de haven een uitdagend en verrassend parcours gecreëerd," zegt Jacco vol trots. "Het water tussen de ijsbaan en het bos kan via een ponton worden overgestoken. In het bos zijn 'single tracks' en inhaalpunten gemaakt. Er zitten leuke klimmetjes in en echt een flinke daling vanaf de dijk. Het parcours ligt klaar, het is nu een kwestie van bijhouden. Op Facebook wordt aangegeven wanneer er momenten zijn om met een groepje de baan te verkennen en 'in te rijden'. Het is fijn als de paadjes al een beetje hard zijn voor de wedstrijd. Dan wordt het ook minder snel modderig bij regen".

Zelf is Jacco al ruim 20 jaar aan het fietsen verknocht. Hij doet aan wielrennen, mountainbiken en heeft aan diverse marathons in binnen- en buitenland deelgenomen. Zo heeft hij veel kunnen 'afkijken' bij andere ritten. Jacco traint iedere woensdag met de mountainbikende basisschooljeugd in Wieringerwaard. Deze groep en de jeugd uit de regio was dan ook de drijfveer om de wedstrijd op te zetten. Vanuit de Fietstourclub Wieringerwaard krijgt Jacco voor deze 'Pauwencross' ondersteuning van drie mede-organisatoren. Op de dag zelf zijn er veel vrijwilligers in touw: verkeersregelaars, EHBO'ers, kantinepersoneel en tijdwaarnemers. Diverse sponsors zijn bereid gevonden om materialen te leveren, zoals het ponton en spullen om uitdagende obstakels te kunnen invoegen.

"Er is ruimte voor 80 deelnemers," laat Jacco weten. "Alleen erg jammer dat ik vanwege de organisatie nu zelf niet mee kan rijden."

Geïnteresseerden wordt geadviseerd om de Facebookpagina van het evenement in de gaten te houden: www.facebook.com/pauwencross. Vanaf medio mei kan op de website www.ftcwwaard.nl ingeschreven worden. Betaling geschiedt op de dag zelf tijdens het aanmelden in de kantine van de tennisbaan aan de Kievitlaan 24. Wie zich vooraf ingeschreven heeft, betaalt 6 euro, op de dag zelf kost deelname 10 euro. Voor vragen en het aanbieden van hulp is Jacco Geel te bereiken op 06-21215003.