• De ontwerpers van de watertoren werden ge?nspireerd door de Amsterdamse School.

Watertoren: uitstekende richtingaanwijzer

WIERINGERWAARD 'Uitstekende richtingaanwijzer voor de omgeving'. Zo omschreef de Schager Courant de in 1928 gereedgekomen watertoren in Wieringerwaard. De PWN bouwde aldaar een ongeveer 49 meter hoge toren die op termijn ook de waterdruk in de Wieringermeer en op Wieringen op peil zou kunnen houden.

door Kees Zwaan

De ontwerpers werden geïnspireerd door de Amsterdamse School. Zij wilden geen saaie toren, maar een mooi gebouw met decoratieve elementen. En dat lukte. Het is een mooi gebouw. Het geheel is opgebouwd uit gewapend beton en baksteen. Om voldoende druk op de waterleiding te krijgen, werd een waterreservoir van zo'n 1000 kuub in het bovenste deel van het gebouw gerealiseerd. Later werd het volume uitgebreid met een reservoir van 10.000 kuub op de begane grond. Met een elektrische pomp werd het water omhoog gebracht.

LANTAARNPALEN In een gemeenteraadsvergadering in 1927 pleitte raadslid Speets voor een betere verlichting van de Molenweg, waar de watertoren werd gebouwd. Hij stelde dat 'de Molenweg een drukke verkeersweg is en in de toekomst nog drukker zal worden'. Hij doelde daarmee op het verkeer dat met de bouw gepaard ging. Er stond slechts één lantaarnpaal aan de Molenweg. Een ander raadslid was bang dat alle bewoners lantaarnverlichting in hun straat zouden eisen: dat zou dan veel te duur worden.

GOEDE BOUWVAKKERS In maart 1927 werd een rond gat gegraven met een diameter van 21 meter, waarin ongeveer 500 palen van 18 meter lang geheid werden. Blijkbaar was het moeilijk om goede bouwvakkers te vinden, want er werd in de krant regelmatig om personeel gevraagd. De aannemer, de heer Vriens, werd door het kantongerecht te Schagen veroordeeld voor het te lang door laten werken van zijn werknemers. Er werd bewezen geacht dat hij 9 arbeiders op 9 dagen te lang had laten werken. Vriens werd veroordeeld tot 81 x 4 gulden boete of 81 x 4 dagen hechtenis. Vermoedelijk heeft hij uiteindelijk betaald en is hij niet in de nor beland.

De watertoren is een markant, cultuurhistorisch object en verkeert in een goede staat van onderhoud. Wieringerwaard zonder watertoren is ondenkbaar. Het is een baken in het Hollandkroonse vlakkeland. Tegenwoordig is er een opleidingscentrum in gevestigd. Waar eens de waterdruk werd gereguleerd wordt nu aan leidinggevenden geleerd hoe ze werk 'druk' kunnen reguleren...